Asociación Hispano Nordica
Den Spansknordiska föreningen
för Nordbor i Spanien
Vi öppnar våra lokaler 17 september.
Vi kollar mailen info@ahn-fuengirola.net hela sommaren
AHN - Aktiviteter
Vandringar
Vandra med oss i varierande miljöer!
Start vid busstationen Fuengirola centrum måndagar kl.11
Vandringarna tar c:a 2-3 timmar och stannar för en fikapaus
Kontakta: Håkan Ahl +46 761 121 508, hakanahl.55@gmail.com
Första vandringen för hösten blir 23 september kl 11.
Vanliga frågor och svar för den intresserade.
Var träffas vi?
Måndagar 11.00 vid busstationen Fuengirola. Vid regnväder ställer vi oftast in för att undvika skador p.g.a halt underlag.
Vad behöver jag ha med mig?
Bra anpassade skor för vandring, Hatt/keps om solen ligger på, mindre summa pengar till fika, vattenflaska samt ett glatt humör.
Hur fysiskt ansträngande är Vandringen?
Vandring är en fysisk aktivitet, ofta i kuperad miljö. Solen står ofta högt på himlen med höga temperaturer. Varje enskild medlem av AHN avgör sin egen kapacitet och det egna ansvaret inbegriper även försäkring i händelse att olyckan skulle vara framme.
I huvudsak vandrar vi gränslöst mellan Fuengirola och Mijas. Gärna nära naturen men även i ren stadsmiljö.
Målsättningen är att få röra på kroppen samt att upptäcka miljön i närområdet. Detta i kombination med att det är en väldigt social aktivitet med många och långa samtal vandrare emellan med utbyte av erfarenheter samt att man ständigt får lära sig nya ting.
Vi stannar normalt efter 30-45 minuter på lämpligt kafé för enklare mat eller dryck varefter vi vandrar i medelhögt tempo under 2- upp till 3 timmar. Bra, anpassade skor är nyckeln till att må bra under en vandring. En flaska vatten är nödvändigt att ha med sig, speciellt under varmare dagar och till sist, ett glatt humör är aldrig fel.
Fysisk aktivitet – bästa medicinen!
Läkemedel har sin plats som nödvändig behandlingsform vid många sjukdomstillstånd, men studier visar att träning och ändrade levnadsvanor ofta är den bästa medicinen och detta bör lyftas fram. Diabetesstudier har exempelvis visat att den grupp som fick kostråd och fysisk aktivitet hade klart lägst risk att drabbas av diabetes. Även vid typ II diabetes minskar risken att drabbas av sjukdomen om man är fysisk aktiv. Ju mer man rör på sig, desto mindre risk att drabbas. Individuella förutsättningar och genetiska faktorer påverkar dock mycket och den som drabbas skall inte skuldbeläggas. Vid artros är den bästa medicinen kunskap och träning och det finns i Sverige idag speciella artrosskolor dit artrosdrabbade hänvisas.
Sitta är godis – gott men ohälsosamt.
Att sitta ner har visat sig vara kopplat till ökad risk för sjukdom, även för fysiskt aktiva. Det vill säga att även om man tränar och rör på sig regelbundet så innebär sittande i sig en ökad risk för fetma, diabetes, metabola syndromet, hjärt- kärlsjukdom, cancer och för tidig död. Risken ökar påtagligt per ytterligare timme av sittande och sambanden ses oberoende av kroppssammansättning och vikt. Vi måste alltså både sitta mindre och röra på oss regelbundet och minst enligt de gällande riktlinjerna.